fbpx
0,00

Douglas hout en houtworm: wat kun je doen?

douglas hout houtworm

 

Zit er houtworm in schutting of overkapping van douglas hout? Vervelend! Een houtsoort die volledig veilig is voor houtworm bestaat jammer genoeg niet. Logisch, het is dan ook de taak van houtworm, oftewel de houtetende larven van kevers, om in de natuur dood hout af te breken. Toch is het zo dat we wel door goed attent te zijn op enkele zaken een besmetting van houtworm in douglas hout kunnen vermijden of beperken.

Douglas hout en houtworm

Zo goed als alle Europese houtsoorten die worden aangewend bij de bouw constructies zijn gevoelig voor onze in Nederland voorkomende houtinsecten, dus douglas hout ook.

Zo doet de kleine houtwormkever zich tegoed aan droog hardhout, de huisboktor aan droog zachthout terwijl de grote houtwormkever net weer nat en beschimmeld hardhout eet. Daar is geen ontkomen aan. Toch zijn er gelukkig enkele zaken die de kans op een houtworm besmetting doen verminderen.

Houtworm houdt namelijk vooral van onbehandeld hout, maar ook hout dat ‘slechts’ gedeeltelijk werd behandeld of dat werd geverfd is niet tegen hen beschermd.

douglas hout houtworm

Behandelen tegen houtworm en de boktor

Hoewel douglas hout onbehandeld een levensduur heeft van zo’n 10 tot 15 jaar, is het aan te raden om je houtconstructie te behandelen.

Boktor en houtworm eten bijvoorbeeld douglas hout. Nanocoating biedt geen bescherming tegen boktor. Een extra behandeling tegen boktor is inderdaad aan te bevelen. De nano coating is daarna zonder problemen nog aan te brengen. De volgorde is dan wel: eerst boktor impregnatie, dán nano coating.

Service bij VanDouglashout.com

Bij VanDouglashout.com gebruiken we dit A-kwaliteit hout voor al onze producten. Wij verkopen enkel en alleen A-kwaliteit douglas hout. Dat houdt in dat ons hout op aanvraag, geschaafd of ongeschaafd, kernvrij, gedroogd of ongedroogd te leveren is. Bekijk onze webshop. 

Daarnaast wordt ons hout vakkundig geselecteerd en met zorg behandeld. Zo krijg je altijd het beste resultaat voor je project.

Ga je zelf aan de slag met douglas hout? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies op maat.

Heb je toch liever dat iemand je komt helpen met het klussen? Wij hebben een groot aantal klusjesmannen en hoveniers in ons netwerk die we aan je kunnen voordragen. Zo ben je helemaal gegarandeerd van het beste resultaat!

Bekijk ons brede assortiment douglas hout voor jouw douglas project of neem contact met ons op als je een vraag hebt!