fbpx
0,00

Glazen schuifwand in overkapping. Doen of niet?

Glazen schuifwanden zijn een populaire optie voor het afsluiten van een overkapping of terras. Ze bieden een aantal voordelen in vergelijking met traditionele wanden van hout of kunststof. Zo’n wand biedt veel voordelen, maar heeft ook wel een paar nadelen. Hieronder zijn ze op een rijtje gezet:

 

Voordelen van glazen schuifwanden in een overkapping:

 • Ze laten het licht door, wat de ruimte licht en luchtig maakt
 • Ze bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving
 • Ze zijn eenvoudig te openen en te sluiten, wat handig is als het weer omslaat
 • Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en hoeven niet te worden geschilderd of behandeld

Maar er zijn ook nadelen aan glazen schuifwanden:

 • Ze kunnen duurder zijn dan andere soorten wanden
 • Ze bieden minder privacy dan traditionele wanden
 • Ze kunnen breken of barsten als je er niet goed mee omgaat

 

Glazen wand op maat

De glazen schuifwanden kunnen in verschillende hoogtes en lengtes worden geleverd. De hoogte is erg lastig aan te passen omdat je dan het glas moet gaan snijden, maar de lengte van de wand kun je wel goed aanpassen.

De bovenrails en onderrails van de schuifwand kun je zelf op maat maken door het uiteinde weg te slijpen of zagen. Zo kun je hem altijd passend maken aan de opening van jouw overkapping. Als je de rails korter maakt krijg je wat meer overlap bij de glazen panelen doordat er minder ruimte is waar je de panelen onder kunt verdelen. Dit is niet erg en zelf goed tegen het inregenen en de wind.

 

 

Kun je een glazen schuifwand binnen gebruiken?

Ja! Hoewel glazen schuifwanden vooral een populaire optie zijn voor het afsluiten van een terras of overkapping kunnen ze ook binnenshuis worden gebruikt. Ze kunnen een geweldige manier zijn om de ruimte te verdelen. De laatste tijd worden de glazen schuifwanden veel gebruikt om de warmte in een kleinere ruimte te houden en zo de stookkosten te verlagen.

Een glazen schuifwand plaatsen in jouw kamer kan je dus veel opleveren. Het mooie aan het glas is dat je alle ruimtes nog net zo licht houdt.

 

Monteren van een glazen wand

Het monteren is niet zo moeilijk, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Hier kun je in een paar stappen lezen hoe zelf jouw overkapping dicht kan maken met een glazen wand.

 

 1. Zorg dat de fundering goed is; Het is belangrijk dat de rails niet gaat zetten door het gewicht. De ondergrond moet dus stevig genoeg zijn om de wand te dragen. Als je stenen in de specie hebt liggen is dit vaak geen probleem, maar als je straatwerk los ligt is het vaak verstandig om een aluminium fundering koker onder de stenen te leggen. De fundering voor glazen schuifwand is belangrijk omdat je niet wilt dat wanneer de panelen op 1 plek staan, dat de rails op dat munt zakt.
 2. Zaag de onder en boven rails op maat; Het zagen van de rails kun je doen met een handzaag, maar het is makkelijker met een haakse slijper of zelfs een afkortzaag voor staal. Meet zowel de boven als onderkant van de opening goed op.
 3. Monteer de onder- en bovenrails; Het monteren van de boven en onder rails is het lastigste puntje. De twee systemen moeten zo goed mogelijk overeen komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een laser of als de constructie precies waterpas staat kun je ook dit aanhouden. Gebruik voor de ondergeleider constuctie kit of schroeven en schroef de bovengeleider vast. Wacht totdat de kit goed is opgedroogd. !let er bij de onderrails op dat de afwateringsgaten aan de buitenkant van de overkapping komen!
 4. Zaag de glasopvang op maat als je een glasopvang hebt; Met hiervoor aan beide zijkanten de hoogte op en zaag het profiel op maat.
 5. Monteer de glasopvang; Dit kan in de meeste gevallen met schroeven aan de paal gebeuren. De glasopvang komt om de bovenrails heen en op de onderrails te staan.
 6. Bereid de ruiten voor om in de rails getild te worden; haal de stickers van de platen af, schuif de rubberen afdichting over de onderkant van de ruit en schuif hier vervolgens het opzetstuk overheen. Hier kun je een rubberen hamer bij gebruiken om hem goed vast te tikken.
 7. Til de ruiten in de bovenrails en zet ze vervolgens neer op de onderrails; dit is het enige wat je hoeft te doen. De platen staan los in de profielen en leunen alleen op de onderrails.
 8. Monteer de sierstrips, tochtstrips en handvaten als je deze hebt; De tochtstrips en sierstrips zal je weer op maat moeten zagen. De handvaten kun je vastzetten met een klein beetje kit.
 9. Optioneel: kit de rails af op de grond; Zo zorg je ervoor dat er geen water onder de rails doorgelopen komt.