fbpx
0,00

Maak zelf een picknicktafel van douglas hout

Picknicktafel Van Douglas Hout

Wil je in de tuin een leuke plek creëren om te eten? Een ouderwetse picknicktafel van douglas hout is een leuke optie! Natuurlijk kun je deze kant-en-klaar kopen of op maat laten maken bij VanDouglashout.com. 

 

Maar je kunt er ook gemakkelijk één maken van douglas hout! Geloof ons, wanneer je het zelf maakt, dan zul je er extra van genieten.

 

Bij VanDouglasHout.com kunnen wij je helpen aan planken die al reeds op maat zijn gezaagd. Deze hoef je dan alleen nog zelf in elkaar te zetten. 

 

Wat heb je nodig?

  • Balken van douglas hout (eventueel voor geïmpregneerd) 
  • Slotbouten
  • Schroeven
  • Waterpas
  • Winkelhaak
  • Schuurpapier
  • Zaag
  • Rolmaat
  • Boor

 

Hoe maak je een picknicktafel van douglas hout?

 

Stap 1: Formaat bepalen

Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk dat u het formaat van de picknicktafel bepaalt. Door het formaat te bepalen weet u hoeveel materiaal u nodig heeft en voorkomt u dat u overbodige aankopen doet.

Voor elk onderdeel kun je douglas balken gebruiken van 15 bij 5 cm. Voor de dwarsbalken van het tafelblad en het zitvlak raden wij aan balken te gebruiken van 7,5 x 4,5 cm. 

Voor de schoren kun je het best balken van 10 x 5 gebruiken. Om de onderdelen makkelijker te onderscheiden wordt naar de balken die het zitvlak en het tafelblad vormen, vanaf nu verwezen als “planken”.

 

Stap 2: Maak het frame

Zaag als eerst de poten. Zorg dat zowel de boven als onderkant goed schuin afgezaagd is zodat de poten vlak op de grond staan en het tafelblad vlak op de poten kan leunen. Omdat de poten elkaars spiegelbeeld zijn, kun je vier identieke poten zagen. 

Vervolgens zaag je de twee dwarsbalken in de gewenste lengte. Zaag bij beide dwarsbalken de onderste hoeken schuin af zoals in de afbeelding. Zaag nu dwarsbalken voor het tafelblad in de gewenste lengte en zaag ook hier de onderkant schuin af.

Leg nu de poten, dwarsbalken van het frame en dwarsbalken van het tafelblad zoals in de afbeelding hiernaast, en boor de kruislingse gaten. Zet nu het frame in elkaar door de poten en dwarsbalken van het frame te verbinden met slotbouten.

Let op! De dwarsbalken van het tafelblad worden pas later op de bovenste slotbout bevestigd.

 

Stap 3: Maak het tafelblad 

 

Zaag voor het tafelblad eerst alle balken in het juiste formaat. Voor het tafelblad gebruiken we drie dwarsbalken. De twee buitenste dwarsbalken zijn al op maat gezaagd omdat deze in stap twee zijn voorgeboord met het frame. Leg de dwarsbalken op de douglas planken van het tafelblad. Plaats de twee buitenste dwarsbalken, met de voorgeboorde gaten, ongeveer 15 cm naar binnen. Schroef nu de dwarsbalken op de balken van het tafelblad, boor eventueel voor.

Let op! Schroef bij de buitenste twee dwarsbalken niet door de voorgeboorde gaten heen. Hierdoor wordt het tafelblad uiteindelijk aan het frame bevestigd.

 

Stap 4: Zitvlakken maken

 

Zaag voor de zitvlakken als eerste de balken in het juiste formaat. Leg nu de balken van het zitvlak en de dwarsbalken op elkaar. De dwarsbalken voor het zitvlak komen op dezelfde plek als bij het tafelblad. 

Leg eventueel het tafelblad op de kop naast de constructie van de zitvlakken zodat je de dwarsbalken precies kunt plaatsen. Het is belangrijk voor de constructie dat dit precies past. Schroef nu de dwarsbalken op de planken, boor eventueel voor.

 

Stap 5: Tafelblad bevestigen

Nu alle onderdelen af zijn, ben je klaar om het geheel in elkaar te zetten. Als eerst bevestigen we het tafelblad aan de frameconstructie. Wellicht komt hier een tweede persoon goed van pas aangezien het frame staande gehouden moet worden. Schuif de bovenste slotbouten van het frame in voorgeboorde gaten van de dwarsbalken van het tafelblad. Draai de moer hierop om de verbinding te bevestigen.

 

Stap 6: Schoren bevestigen

Om de constructie te verstevigen raden wij het aan om schoren (diagonale balken) te bevestigen aan het tafelblad en de onderste dwarsbalk van het frame. Zaag de kopse kanten van de schoren zo af dat ze naadloos op de dwarsbalken en het tafelblad passen. Schroef deze vervolgens vast met twee schroeven per verbinding.

 

Stap 7: Zitvlakken bevestigen

Nu de constructie staat is het tijd de zitvlakken te bevestigen. Leg de zitvlakken op de onderste dwarsbalken van het frame. Doe dit zo dat beide dwarsbalken van het zitvlak binnen de dwarsbalken van het frame zitten. Boor nu twee gaten door de dwarsbalken van het frame en het zitvlak. Bevestig vervolgens de zitvlakken met slotbouten aan het frame.

 

Stap 8: Afwerking

Om de bank een wat netter uiterlijk te geven en kindvriendelijk te maken, kunnen de hoeken van de bankjes en het tafelblad rond afgezaagd worden. Kijk als laatst of er ruwe details achter zijn gebleven tijdens het bouwproces. Het is altijd goed nog even na te schuren met schuurpapier op de plekken waar gezaagd en geboord is.

 

Service bij VanDouglashout.com

Bij VanDouglashout.com gebruiken we dit A-kwaliteit douglas hout voor al onze producten. Dat houdt in dat ons hout op aanvraag, geschaafd of ongeschaafd, kernvrij, gedroogd of ongedroogd te leveren is. 

Daarnaast wordt ons hout vakkundig geselecteerd en met zorg behandeld. Zo krijg je altijd het beste resultaat voor je project.

Ga je zelf aan de slag met Douglas hout? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies op maat. 

Heb je toch liever dat iemand je komt helpen met het klussen? Wij hebben een groot aantal klusjesmannen en hoveniers in ons netwerk die we aan je kunnen voordragen. Zo ben je helemaal gegarandeerd van het beste resultaat!

Bekijk ons brede assortiment douglas hout voor jouw douglas project of neem contact met ons op als je een vraag hebt!