fbpx
0,00

Moet douglas hout behandeld worden?

behandelen douglas hout

Moet douglas hout behandeld worden? Douglas hout is op grote schaal te koop en is heel breed toepasbaar. Ook wordt veelal gebruikt in de tuin voor bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuisjes, tuinmeubelen, terrassen en veranda’s. Maar bij welk gebruik kan je douglas het best behandeld worden? Je leest het in dit blog item. 

Douglas hout onbehandeld laten?

Douglas hout is duurzaam 

Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat. 

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat. Douglas is een duurzame houtsoort. Maar wil je het nog duurzamer maken. Dan kan je het beste douglas hout behandeld kopen of het zelf behandelen. Hoe je het douglas hout zelf kan behandelen lees je straks in het artikel. 

 

Vergrijzing douglas hout 

Douglas hout vergrijst sneller wanneer het bloot staat aan de elementen der natuur. Onder invloed van wind, zon en regen extreem gaat de warme uitstraling extreem snel verloren. 

Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout. 

In principe is het voorkomen van deze vergrijzing niet noodzakelijk. Daarmee bedoelen we dat het niets perse afdoet aan de kwaliteit van het hout (tenzij er sprake is van veel houtrot). Omdat deze houtsoort van nature niet behandeld hoeft te worden, kun je de keuze maken om het hout gracieus en op natuurlijke wijze te laten verouderen. Er zijn zelfs mensen die juist een voorkeur hebben voor de grijze karakteristieke uitstraling. Wil je dat douglas hout langer mee gaat? Dan kan je douglas hout behandeld kopen of het zelf behandelen. 

 

Douglas hout wel behandelen?

Douglas hout gaat nóg langer mee laten gaan? Dan kan je douglas hout behandeld kopen of het zelf doen

Op basis van bovenstaande zou je dus kunnen stellen dat het behandelen van douglas hout niet nodig is. Maar bedenk eens hoe lang douglas hout wel niet mee gaat wanneer het wel behandeld is. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo’n 5 jaar. Douglas hout behandeld is dus een goede keuze als je langer van het hout wilt genieten. 

Wil je douglas hout nog langer mee laten gaan? Kies dan voor een speciaal houtcoating product. Het stoot water af en zorgt ervoor dat algen en mossen zich moeilijker nestelen op het hout. Moet douglas hout behandeld worden? Nee, maar als je wilt dat het langer mee gaat dan kan je het hout behandelen.

 

Vergrijzing van douglas hout tegengaan? Dan is douglas hout behandeld de beste keuze!

Mocht je zelf verder geen voorstander zijn van het vergrijzen van het hout? In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Dan wordt het douglas hout snel behandeld en kan je langer genieten van de mooie kleur van douglas hout. Wist je dat je douglas hout behandeld het ook in een andere kleur kan veranderen? Je kan het dus een andere kleurtint geven. Tof toch? Je kan douglas hout behandeld dus helemaal naar je eigen smaak maken. Voor welke kleur ga jij?

Deze beits is uitermate geschikt om je douglas hout te beschermen en is beschikbaar in verschillende kleuren:

Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan. Bovendien biedt dit product ook bescherming tegen vocht, rot, blauwschimmel en algen.

Mocht je vergeten zijn om je douglas hout direct te behandelen en treedt er ongewenste vergrijzing op? Dan zijn er gelukkig ook manieren om de warme kleur van douglas hout weer terug te krijgen. Bijvoorbeeld door een ontgrijzer te gebruiken. Dit product verwijdert vuil, verkleuring, roest, mos en algen. Vooraf schuren is niet nodig, je kunt compleet uit de voeten met een schrobborstel. Daarnaast is het product volledig biologisch afbreekbaar! Wil je dit voorkomen? Dan kan je het beste douglas hout behandelen nadat je het hebt gekocht. Of douglas hout behandeld kopen. 

 

Hoe behandel je douglas hout? 

Van impregneren tot beitsen, van oliën tot verven, er zijn verschillende manier om douglas hout te behandelen. Meer over het behandelen van douglas hout lees je hier

 

Tips van Matthias voor het behandelen van douglas hout

  • Zorg ervoor dat het hout goed schoon is. Dat betekent bij nieuw hout dat je het eerst moet ontvetten. Is het douglas hout al bewerkt of vergrijsd, dan kun je het eerst schoonmaken met een diepte reiniger of ontgrijzer.
  • Je kunt douglas hout behandelen beter niet in de volle zon doen, het is belangrijk dat het gelijkmatig kan drogen.
  • Begin bij het aanbrengen van de olie of beits met de naden en groeven in het hout. Daarna kun je de grotere oppervlakten behandelen.
  • Voor het beste resultaat moet je de beits in een beweging aanbrengen. Als je tijdens het drogen nogmaals er overheen gaat, droogt het slordig op. Lijkt de beits niet goed te dekken, dan kun je het beste wachten totdat het helemaal droog is en vervolgens nog een laag aanbrengen.

 

Je kunt er ook voor kiezen om het hout zwart te maken. Dit zorgt voor een strakke uitstraling. Het enige wat je hoeft te doen is het hout schoonmaken en vervolgens behandelen met Natuleum houtbeschermer. Dit beschermt het hout (het is vochtwerend) en zorgt ervoor dat het hout er als nieuw uitziet.

 

Service bij VanDouglashout.com

Bij VanDouglashout.com gebruiken we dit A-kwaliteit hout voor al onze producten. Wij verkopen enkel en alleen A-kwaliteit douglashout. Dat wil zeggen dat ons hout op aanvraag, geschaafd of ongeschaafd, kernvrij, gedroogd of ongedroogd te leveren is. 

Daarnaast wordt ons hout vakkundig geselecteerd en met zorg behandeld. Zo krijg je altijd het beste resultaat voor je project.

Ga je zelf aan de slag met Douglas hout? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies op maat. 

Heb je toch liever dat iemand je komt helpen met het klussen? Wij hebben een groot aantal klusjesmannen en hoveniers in ons netwerk die we aan je kunnen voordragen. Zo ben je helemaal gegarandeerd van het beste resultaat! 

Bekijk ons brede assortiment douglas hout voor jouw douglas project of neem contact met ons op als je een vraag hebt!