fbpx
0,00

Stel jouw eigen overkapping samen

Het is erg lastig om alle materialen bij elkaar te zoeken voor een complete overkapping, daarom help ik graag een handje! Door deze stappen te volgen kun je alle producten vinden waarmee jij jouw overkapping klaar kan maken.

 

Stap 1: Fundering

Voor elke overkapping heb je een soort van fundering nodig. Dit kan een complete betonnen vloer zijn, maar je kunt ook gebruik maken van betonpoeren of zelfs paalpunten. De betonpoeren en paalpunten moeten wel mooi bij de maat van de palen passen. Hieronder vind je de meest gebruikte betonpoeren.

 

Stap 2: Staanders

De staanders zijn de palen waarop het dak gaat rusten. Dit moet wel redelijk stevig zijn, maar het moet er natuurlijk ook een beetje mooi uit zien. Het meest in trek zijn de palen van 15x15cm, maar in de meeste gevallen is een paal van 12×12 al sterk genoeg. Waarom kiezen sommige mensen voor palen van 15x15cm of 20x20cm? Dat is omdat deze palen dan mooier staan bij de grootte van de overkapping en bij de balken die voor het dak gebruikt worden.

 

Stap 3: Ringbalken

De ringbalken zijn de balken die rondom van staander naar staander lopen. Boven op de ringbalk worden de liggers (ook wel gordingen of dakbalken) geplaatst. Voor de ringbalk kun je kiezen voor vierkant hout (dezelfde maat als de staanders) of balken. Het is belangrijk om te kijken naar de hoogte van de balk, omdat daar de sterke vandaan komt. Om een veilige overkapping te bouwen hebben we een simpel rekensommetje om de hoogte van de balk te bepalen: 4cm x lengte in meters = nodige hoogte. Als je bijvoorbeeld een overspanning van 4 meter hebt, heb je (4cm x 4) minstens 16cm nodig. Als je vierkant hout wilt gebruiken kun je de linkjes van de staanders hierboven gebruiken. Je kunt ook deze balken gebruiken:

 

Stap 3: Liggers

Net zoals de ringbalken moeten ook de liggers sterk genoeg zijn voor het dak. Hier kun je dus hetzelfde rekensommetje voor gebruiken; 4cm x lengte in meters = nodige hoogte. De liggers gaan meestal over de kortste kant heen. Soms is het zo dat deze balken dezelfde maat moeten hebben als de ringbalk, maar vaak kunnen ze een maatje kleiner. Met deze balken kun je ook een overstek mee maken als je dat wilt.

 

Stap 4: Hout voor het dak

Dwars op de liggers kun je dakbeschot gebruiken om het dak dicht te leggen. Je hebt hier de keuze uit mes en groef dakbeschot of dubbellipprofielen. Als je het dak aan het eind van de rit niet meer ziet kun je eventueel ook gebruik maken van watervast verlijmd multiplex.

Om het dak heen komt een boeiboord. Deze plank zorgt ervoor dat de zijkant van het dak afgewerkt is en zorgt ook voor een opstaand randje die het water tegen gaat houden als het regent. Vaak wordt er een plank van 25×2,5cm gebruikt, maar je kunt ook twee lagen van 20x2cm gebruiken als je een iets grotere of speelsere boeiboord wilt hebben.

 

Stap 5: Benodigdheden voor het dak

Om het dak waterdicht te maken kun je gebruik maken van EPDM. Dit is een soort rubber die je makkelijk op het hout kunt plakken met speciale EPDM lijm. Om het water weg te laten lopen heb je een waterdoorvoer nodig en voor de randen kun je aluminium daktrimmen monteren. Als alles is gemonteerd en je vindt het zwarte vlak niet zo mooi, dan kun je kiezen voor een groen dak waardoor het er een stuk aangenamer uitziet.

 

Stap 6: Wanden

De wanden kun je op allerlei verschillende manieren dichtzetten. Je kunt de wanden enkelzijdig aftimmeren zodat het waterdicht is, maar je kunt er ook voor kiezen om de buitenkant én binnenkant dicht te maken zodat het aan beide kanten is afgewerkt. Ook heb je nog verschillende profielen in de planken, die allemaal zorgen voor een andere uitstraling. Potdekselplanken (zweeds rabat) zijn de meest gekozen planken om de wanden af te werken. Dat komt doordat de wanden er mooi uit komen te zien en dat de planken relatief goedkoop zijn. Wat je sowieso nodig hebt zijn balkjes om het regelwerk te maken. Op deze balkjes kunnen de planken worden gemonteerd.

Om de wanden ook bij de grond waterdicht te maken kun je gebruik maken van betonnen of kunststof banden.

 

Stap 7: Deuren, ramen, wandmodules

Als alle wanden dicht zijn heb je niet zo veel aan je overkapping. Gelukkig zijn er ramen en deuren die er toch een handige ruimte van kunnen maken. Hier is heel veel keuze. Je hebt bijvoorbeeld standaard deuren met of zonder glas, glazen schuifwanden, stalen kozijnen, grote en kleine ramen en nog veel meer. Hier zijn een paar voorbeelden.

 

 

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden en manieren om overkappingen te maken. Als je vragen hebt kun je daarom altijd contact met ons opnemen!