fbpx
0,00

Verschil vellingdelen, rabat en halfhouts

Het aanbod douglas hout met profielen vliegt je om de oren! In deze blog hebben we een handig overzicht gemaakt van alle verschillende planken met profielen. Zo zie je op een handige manier het verschil tussen bijvoorbeeld Zweeds rabat en vellingdelen.

Tweezijdige vellingdelen / dakbeschot

Dakbeschot, ook wel tweezijdige vellingdelen, hebben aan beide kanten een T&G velling.

T&G betekent tand & groef. Dit slaat op de vorm van de planken en hoe ze in elkaar geschoven kunnen worden. De tand wordt ook wel eens de veer of de mes genoemd.

Een velling betekent dat de zijdes van de planken iets afgeschuind zijn. Dit zorgt ervoor dat wanneer twee planken tegen elkaar aan worden gelegd er een v-groef ontstaat in plaats van een rechte naad. Wanneer de planken niet perfect op elkaar aansluiten zorgt de v-groef ervoor dat dit minder opvalt dan bij een rechte naad.

Er bestaan ook eenzijdige vellingdelen. Echter is onze ervaring dat als deze planken niet perfect op elkaar aansluiten je ook een kier ziet.

Douglas Dakbeschot 1,8×19,5x300cm €14,45 incl. btw

 

Dubbel lip profiel

Dubbel lip profielen worden net als vellingdelen vaak als dakbeschot gebruikt, maar de planken kunnen ook als schutting gebruikt worden.

Een dubbel lip profiel is aan beide zijden voorzien van een uitsparing waardoor je de planken volledig gesloten kunt plaatsen.

Een dubbel lip profiel is aan één kant geschaafd en aan één kant fijn bezaagd. Het heeft daarom een robuustere uitstraling dan bijvoorbeeld geschaafde dakbeschot planken.

Dubbel lip profiel 2,2×19,5x300cm €12,35

 

Halfhouts

Halfhouts profielen zijn net zoals dubbel lip profielen over elkaar heen vallende delen. Het verschil is dat dubbel lip planken niet de ronding hebben die halfhouts profielen wel hebben.

Halfhouts profielen worden meestal horziontaal gemonteerd i.v.m. de afwatering.

Halfhouts profiel 1,8×14,5x300cm €12,50 incl. btw

 

Channelsiding

Ook channelsiding zijn planken die net als de halfhouts en dubbel lip profielen over elkaar heen vallen. De Channelsiding profiel is net iets strakker en minder rond dan halfhouts planken.

De channelsiding planken zijn uiterst geschikt voor verticale montage i.v.m. een slimme afwatering.

Channelsiding 1,8×14,2x300cm €11,45 incl. btw

 

Zweeds rabat / potdekselplanken

Zweeds Rabat is een plank die stapelbaar is. Hier worden wanden van overkappingen of schuttingen mee gemaakt. Je begint altijd met de brede zijde aan de onderkant omhoog te stapelen. Dit zorgt ervoor dat de wand goed waterdicht is.

Een potdekselplank is een andere naam voor een Zweeds rabat plank. Potdekelsen is eigenlijk een manier waarop je planken bevestigd; en wel door houtdelen horizontaal over elkaar heen te laten vallen. Planken die speciaal voor deze stapeltechniek een profiel hebben heten Zweedse rabat planken.

Zweeds rabat 1,1-2,2×19,5x300cm €13,50 incl. btw

 

 

Blokhutprofielen

Blokhutprofielen worden, zoals de naam al zegt, gebruikt om blokhutten en tuinhuizen mee te bouwen. De planken hebben een profiel aan 1 of 2 zijden en hebben doorgaans 1 of 2 veilingkanten (afgeschuind hoekje).

Met blokhutprofielen maak je waterdichte wanden zonder doorkijkje.

Blokhutprofiel 2,8×14,5x300cm €16,05 incl. btw

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Onze leverancier van douglas hout is Tuindeco