fbpx
0,00

Vlonder stappenplan

Wil je in de zomer genieten van het buitenleven in eigen tuin, maar ziet de grond van je tuin er niet zo mooi uit? Wij hebben de oplossing, een vlonder! Een vlonder is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de moderne tuin. We nemen je mee in onze wijze van het leggen van een vlonder.

Deze beschrijving is hoofdzakelijk relevant voor een vlonder die geplaatst wordt op zand. We maken daarbij gebruik van piketpalen die in de grond worden geboord. Als vlonder kunnen diverse houtsoorten gebruikt worden. De volgende houtsoorten hebben wij in ons assortiment: douglashout, red class wood, lunawood, bankirai hout en Europees grenen.

Bij het leggen van de vlonder adviseren wij om met twee personen aan de slag te gaan.

Stap 1: Piketpalen plaatsen.

De eerste stap bij het leggen van een vlonder is het plaatsen van de piketpalen. De plek waar de piketpalen in de grond moeten is om de 40cm à 50cm. Dit vormt uiteindelijk de fundering van de vlonder. Vervolgens boor je op de uitgemeten punten met een hand grondboor de gaten waar de piketpalen moeten komen. Het is belangrijk dat je diep genoeg boort zodat je de paal er niet meer in hoeft te slaan, anders heb je kans dat je de kop kapot slaat. De palen komen minimaal 70cm in de grond zodat deze niet omhoog kunnen komen wanneer er strenge vorst onderkomt. Zorg er uiteindelijk voor dat er ongeveer 20cm aan ruimte zit tussen de grond en de vlonder plank. Dit zorgt voor een langere levensduur aan vlonder.

Stap 2: Worteldoek plaatsen

Om er voor te zorgen dat er geen onkruid onder je vlonder door gaat groeien is het belangrijk om een worteldoek te plaatsen. Dit wortel doek kun je meerdere keren aanbrengen, maar in principe is één laag voldoende. Zorg dat het gronddoek circa 10 cm onder de balken ligt zodat de vlonder goed kan ventileren. Snij met een stanleymes een kruis op de paalkoppen zodat deze door het doek passen.

Stap 3: Balken monteren

Als eenmaal het worteldoek is geplaatst is het tijd om de balken aan de piketpalen te monteren. Het monteren gebeurd langs de piketpalen, niet er op! Wij adviseren om de balken verticaal ten op zichten van het huis te plaatsen. Zo zul je uiteindelijk de vlonder planken horizontaal kunnen monteren. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet vanuit het huis in de naden van de vlonder kijkt.

Stap 4: Monteren van vlonderplanken.

Nadat de piketpalen, het worteldoek en de balken zijn gemonteerd is het tijd om de vlonderplanken te leggen. Er is bij ons keuze uit: douglashout, red class wood, lunawood, bankirai hout en Europees grenen. We beginnen aan de kant van het huis, om precies te zijn 2,5cm vanaf het huis. Zo heeft de houten vlonder voldoende ruimte om te kunnen “werken”. Let er op dat je de planken strak en recht monteert. De montage kan uitgevoerd worden met bijv. Torx schroeven 5x 50mm. Per houtsoort is het goed om te bekijken hoe de schroeven gemonteerd moeten worden; voorboren of niet. En let op, draai ze niet te ver door ivm. het afbreken van de kop.

Stap 5: Schoonvegen

En dan de laatste stap; het schoonvegen van de vlonder. Bij de montage van de planken kunnen er wat splinters zijn ontstaan. Veeg de vlonder dus nog even goed aan en plaats daarna de tuinmeubels. Dan kan daarna het heerlijke moment plaats vinden, genieten van je tuin!