fbpx
0,00

Wat is Douglas hout?

voordelen en nadelen douglas hout

Wat is douglas hout? Het is nog niet zo bekend als Eiken, Beuken, Grenen of Vuren. En daarom beantwoorden we de vraag: wat is douglas hout in dit artikel en vertellen we je meer over dit type houtsoort.

 

Wat is douglas hout?

Wat is douglas hout?

Waar komt Douglas hout vandaan?

 

Maar wat is douglas hout voor houtsoort? Douglas hout is een naaldhoutsoort dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Verenigde Staten, waar het Oregon Pine heet. Maar de Douglas is ook veelvuldig in Noord- en West-Europa te vinden. Grote kans dat je zelfs in Nederland al wel eens langs een Douglasspar tegen het lijf bent gelopen. Als je eenmaal weet hoe een Douglasspar eruit ziet, dan zul je deze op een groot aantal plekken spotten. Sterker nog: de hoogste boom in Nederland is een Douglasspar! Hij staat op het Koninklijke landgoed Het Loo bij Apeldoorn en is ruim 50 meter hoog.

In grote Europese bosgebieden (vooral Frankrijk en Duitsland) is de Douglasspar de afgelopen decennia in grote hoeveelheden aangeplant. Dit heeft tot gevolg gehad dat alleen al in Frankrijk er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglas aangroeit. Binnen 10 jaar zal er jaarlijks 2 miljoen kuub aangroeien.

 

Welke kleur heeft Douglas hout?

 

Het kernhout van Douglas heeft vers meestal een licht rood tot geel-bruine kleur. Door licht en lucht kan het op den duur verkleuren tot oranje en geel-bruin. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout. De nerven lopen soms golvend maar meestal recht.

Wat voor hout type is Douglas hout?

Douglas hout is de hardste naaldhoutsoort die te verkrijgen is. Naarmate het douglashout droger wordt zal het nog harder worden. Douglas kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd worden geleverd. De meest voorkomende sterkteklassen zijn C18 en C22.

De naalden zijn in tegenstelling tot andere naaldhoutsoorten plat en dun. De kegels kunnen 5 cm tot 12 cm lang zijn en bevatten zaadlobben die 3 puntig gevormd zijn.

De Douglasspar groeit zo’n 20 tot 40 meter de lucht in. Doordat de Douglasspar recht cilindrisch en hoog groeit kan Douglashout in grote afmetingen worden geleverd.

 

Wat maakt Douglas hout zo duurzaam?

 

Wat is de duurzaamheidsklasse van douglas hout?Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan.

Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger hoe sneller het bij buitentoepassing rotting vertoond. Duurzaamheidsklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé. Europees Eiken valt in klasse 2-3.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.

 

Waar kun je Douglas hout voor gebruiken?

 

Douglas hout is op grote schaal te koop en is heel breed toepasbaar. Onder meubelmakers is deze houtsoort vrij bekend. In de meubelindustrie wordt dit hout gebruikt voor het maken van tuinmeubilair, zoals terrastafels- en stoelen. Maar het wordt ook gebruikt voor het maken van opbergrekken, kasten en bedden. Daarnaast wordt deze houtsoort ook gekozen om er (bezem)stelen en handgrepen van te maken.

In de bouw wordt Douglas gebruikt voor zowel binnen als buiten. Denk dan aan kozijnen, overkappingen, kapschuren, dakconstructies, bekleding van gevels en nog veel meer. Tegenwoordig wordt Douglas hout vanwege zijn eigenschappen ook steeds vaker als tuinhout gebruikt.

 

 

Bij Vandouglashout gebruiken we dit A-kwaliteit hout voor al onze producten. Wij verkopen enkel en alleen A-kwaliteit douglashout. Dat houdt in dat ons hout, geschaafd of ongeschaafd, kernvrij, gedroogd of ongedroogd te leveren is. Daarnaast wordt ons hout vakkundig geselecteerd en met zorg behandeld. Zo krijg je altijd het beste resultaat voor je project.

Hoe kun je Douglas het beste bewerken?

 

Douglas is zowel machinaal als met handgereedschap zeer goed te bewerken. Let er wel op dat er een groot hardheid verschil zit tussen het zachte lentehout en het harde zomerhout. Het is daarom aan te raden om met scherp gereedschap te werken. Een nadeel van dit zachte hout is echter dat je makkelijk teveel hout weghaalt met de beitel.

Service bij VanDouglashout.com

 

Bij VanDouglashout.com gebruiken we dit A-kwaliteit hout voor al onze producten. Wij verkopen enkel en alleen A-kwaliteit douglashout. Dat houdt in dat ons hout op aanvraag, geschaafd of ongeschaafd, kernvrij, gedroogd of ongedroogd te leveren is.

Daarnaast wordt ons hout vakkundig geselecteerd en met zorg behandeld. Zo krijg je altijd het beste resultaat voor je project.

Ga je zelf aan de slag met Douglas hout? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies op maat.

Heb je toch liever dat iemand je komt helpen met het klussen? Wij hebben een groot aantal klusjesmannen en hoveniers in ons netwerk die we aan je kunnen voordragen. Zo ben je helemaal gegarandeerd van het beste resultaat!

Bekijk ons brede assortiment douglas hout voor jouw douglas project of neem contact met ons op als je een vraag hebt!