fbpx
0,00

Douglas hout zwart spuiten in 3 stappen

Douglas hout wordt veel gebruikt voor allerlei toepassingen zoals gevelbekleding, schuttingen en tuinmeubels. Het is een duurzame en sterke houtsoort die van nature een roze/bruine kleur heeft. Deze kleur contrasteert mooi bij zwart hout, maar zwarte bomen groeien niet zo snel.

Gelukkig kun je het hout in allerlei kleuren beitsen, dus ook zwart.

 

Waarom zwart beitsen?

Het zwart beitsen van douglas hout wordt vaak gedaan omdat het een stoere en moderne uitstraling geeft. Ook zorgt het behandelen van het hout ervoor dat het hout langer mee gaat en minder snel verkleurt. Het zwart beitsen van het hout kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een blokkwast, een roller of een spuit.

 

Hoe spuit je het hout zwart?

Als je het douglas hout zwart spuit, dan zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Hieronder staat hoe je dit het beste kunt aanpakken:

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met spuiten van de beits is het belangrijk om het hout goed voor te bereiden. De eerste stap is het schoonmaken en schuren van het hout. Doe dit met 120 grid schuurpapier zodat het hout geen diepe krassen heeft, maar de beits nog wel goed opneemt.

 

Stap 2: Verdunnen van de beits

Veel beitsen moet je vooraf nog even verdunnen om het goed te kunnen spuiten. De beits van Cronolin is dun genoeg om te spuiten, dus hier hoef je geen water bij te doen.

Als je de beits verdunt, zorg er dan voor dat je de beits goed mengt.

 

 

Stap 3: Spuiten van de beits

Vul jouw pistool met de beits en spuit gelijkmatig over het douglas hout heen. Gaat het om een constructie die je al gezet hebt (bijvoorbeeld een overkapping of schutting)? Begin dan bovenaan en werk naar beneden toe zodat je zo min mogelijk druppels krijgt.

Het makkelijkst is om het hout neer te leggen en enkel de bovenkant te spuiten. Zo krijg je geen druipers, maar dit kost wel wat meer tijd.

Dekt de beits niet helemaal? Ga er dan nog een keertje overheen, maar kies er niet voor om dikkere lagen in 1 keer te spuiten. Het komt er mooier uit te zien als je er nog een keer lichtjes overheen gaat als het hout weer droog is.

 

 

Tips voor het zwart spuiten

  • Zorg ervoor dat je het spuitpistool goed schoonmaakt
  • Test de beits altijd eerst op een klein stukje douglas hout
  • Werk in een goed geventileerde ruimte en draag beschermende kleding
  • Spuit de beits niet in direct zonlicht of bij te hoge temperaturen
  • Houd rekening met de weersomstandigheden. Het is beter om te spuiten op een droge dag zonder te veel wind.

 

Het zwart spuiten van douglas hout is een goede optie als je een modernere en strakkere uitstraling wilt bereiken. Zorg ervoor dat de beits dun genoeg is om er met het spuitpistool mee te kunnen werken. Doordat je het spuit krijg je een egale kleur.