fbpx
0,00

Hoe bouw je een pergola in 6 stappen

Hey daar! Ben jij op zoek naar een leuke manier om je tuin op te fleuren? Dan is het bouwen van een pergola met zwarte verbindingsstukken waar je palen van douglas hout in kunt schuiven misschien wel iets voor jou! Het is leuk als doe-het-zelf project, omdat het een mooi aanzicht geeft aan de tuin en het is ook nog eens heel simpel!

 

Wat is een pergola?

Allereerst, wat is een pergola eigenlijk? Een pergola is een constructie die bestaat uit verticale palen en horizontale balken die op regelmatige afstanden van elkaar zijn geplaatst. Het is een mooie manier om schaduw te creëren in je tuin en om klimplanten te laten groeien. Eigenlijk is het gewoon een overkapping zonder dak en alle andere poespas. Lekker simpel, super mooi.

 

Wat zijn de stappen?

De stappen zijn als volgt:

  1. Meten waar de pergola moet komen
  2. Materialen verzamelen
  3. Palen plaatsen (in de grond of op de poeren?)
  4. Balken inclusief verbindingsstukken plaatsen
  5. Pergola behandelen
  6. Genieten

 

1. Meten waar de pergola moet komen

Om erachter te komen welke maat jouw pergola moet worden moet je eerst kijken waar je jouw pergola neer gaat zetten. Om het visueel te krijgen kun je wat piketpaaltjes met touw gebruiken. Zorg dat de pergola mooi haaks wordt uitgemeten.

Handig om te weten!

Gebruik de juiste balkmaat. Per meter dat de liggende balk moet overspannen moet je 4cm bij de dikte optellen. Als je een pergola maakt van 3 meter moet je bijvoorbeeld een balk van 12×12 gebruiken. Met een balk van 15×15 kun je maximaal 3,75m overbruggen. Deze regel wordt gebruikt bij het maken van overkappingen inclusief dak, dus hier is wel iets van speelruimte.

 

2. Materialen verzamelen

Als je weet wat je moet hebben kun je de spullen gaan bestellen. Je hebt voor elke staander een stalen verbindingsstuk nodig. Maak je een vierkante pergola van 3x3m dan heb je alleen 4 keer een hoekverbinding nodig. Maak je hem 6×3 meter, dan heb je nog twee tussenverbindingen nodig. Kom je er niet helemaal uit? Stuur ons dan een mailtje, dan helpen we je graag verder.

Je hebt nodig:

 

 

3. Palen plaatsen

Nu kun je op de plek van de piketpaaltjes jouw palen gaan neerzetten. Bij een volledige constructie (vierkant of rechthoek) kun je de pergola op betonpoeren zetten, maar je kunt de palen ook in de grond zetten. Hiervoor moeten de palen wel worden beschermd. Als je de palen in de grond zet is het aan te raden om postsavers en een zak beton te gebruiken.

 

 

De palen kun je neerzetten en met (oude) planken waterpas vastschoren. Dit wil zeggen dat je vanuit een hoek een plank vastzet in de grond om hem aan het uiteinde vast te zetten aan de paal. Eigenlijk zoals de foto hieronder dus.

 

schoren van de palen voor pergola

 

4. Balken leggen, pergola afmaken

Als je alles goed hebt uitgemeten is dit een fluitje van een cent. Aan de uiteinden van de balken kun je alvast de stalen verbindingsprofielen hangen. Deze schuif je gewoon over de balk heen. Als dit vast zit kun je de verbindingsprofielen ook aan de bovenkant van de paal over het hout een schuiven. Laat de schoren nog zo lang mogelijk staan.

De stalen verbindingsstukken kun je makkelijk in het hout vastschroeven zodra het over het hout heen is geschoven.

 

5. Pergola behandelen

Om het hout zo lang mogelijk goed te laten is het verstandig om het hout te behandelen. Dit kan eenvoudig met een potje beits.

 

 

6. Genieten

Nu is het tijd om van je pergola te genieten. Je kunt ervoor kiezen om nog een zonnedoek op te hangen tussen de balken, maar je kunt er ook gewoon een lekkere tuinset onder zetten en neer ploffen.

 

Zo is een pergola maken een relatief makkelijk doe-het-zelf project waarmee je de tuin een hele nieuwe uitstraling geeft. Succes alvast met het bouwen en vergeet vooral niet te genieten.