fbpx
0,00

Hoe duurzaam is douglas hout?

hoe duurzaam is douglas hout

 

Hoe duurzaam is douglas hout? Een actueel en trendy onderwerp: duurzaamheid. Ook wanneer men een keuze maakt voor een bepaald type hout, wordt de duurzaamheid in overweging genomen.

Hoe langer iets mee gaat, des te beter het voor het milieu is én voor de portemonnee. Wanneer je een houtsoort uitkiest, kun je jezelf bijvoorbeeld afvragen in hoeverre is het hout bestand tegen schimmels, insecten en de invloeden van het weer?

Maar er is ook een duurzaamheidsklasse die aangeeft hoe goed een houtsoort te impregneren is. Deze duurzaamheid wordt in voor elk van deze groepen aangeduid in verschillende klassen.

 

hoe duurzaam is douglas hout

Duurzaamheidsklassen

 

In welke duurzaamheidsklassen een houtsoort bevindt, wordt bepaald door de sterkte van het kernhout (binnenste hout van een boom), omdat het spinthout (buitenste lagen) van de meeste houtsoorten niet echt resistent zijn voor schimmels.

Maar duurzaamheid van hout wil ook zeggen dat het recyclebaar is en in principe CO2-neutraal mits het onbehandeld is. Dat wil zeggen: bij verbranding of het verrottingsproces komt er geen extra kooldioxide (CO2) in het milieu terecht.

 

Duurzaamheid douglas hout

 

Douglas hout gaat tot 15 jaar mee wanneer het onbehandeld wordt blootgesteld aan alle weertypen. Het hout is daarentegen goed te behandelen en dus te beschermen met b.v. beits op waterbasis. Dit kan met (gekleurde) transparante beits waardoor de mooie structuur goed zichtbaar blijft. Het hout kan dan wel tot 20 jaar goed blijven.

Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan.

Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger hoe sneller het bij buitentoepassing rotting vertoond. Duurzaamheidsklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé. Europees Eiken valt in klasse 2-3.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.

Douglas hout is, net als alle naaldhoutsoorten, gevoelig voor aantasting door insecten. Hieronder wordt de verschillende klassen uitgelegd m.b.t. de duurzaamheid van hout.

 

Schimmels

 

De duurzaamheidsklassen voor schimmelresistentie worden aangegeven met 5 klassen; 1 – 5 waarbij klasse 1 het meest bestand is tegen schimmels en klasse 5 het minst.

Douglas hout valt in klasse 3-4 afhankelijk van de kwaliteit en gaat dus onbehandeld tot 15 jaar mee.

 

Duurzaamheidsklasse Beschrijving Tijdsduur

1
Zeer duurzaam > 25 jaar 
2 Duurzaam 15-25 jaar
3 Matig duurzaam 10-15 jaar
4 Weinig duurzaam 5-10 jaar
5 Niet duurzaam < dan 5 jaar

 

Insecten

 

Alle houtsoorten kunnen meer of worden aangetast door insecten als boktor of termieten.
Douglas hout valt in klasse S, zoals de meeste naaldhoutsoorten.

 

Duurzaamheidsklasse Beschrijving
D Duurzaam
S Gevoelig voor aantasting
SH Zowel kern- als spinthout gevoelig voor aantasting

 

Hout dat blootstaat aan zout of brak water

 

Hout wat permanent of vaak in zout of brak water staat moet bestand zijn tegen de z.g. mariene boorders, b.v. paalworm. Alleen tropisch hout is over het algemeen resistent tegen zout of brak water (D).

 

Duurzaamheidsklasse Beschrijving
D Duurzaam
S Gevoelig voor aantasting
SH Zowel kern- als spinthout gevoelig voor aantasting

 

Het spinthout van alle houtsoorten is altijd gevoelig voor aantasting.

 

Service bij VanDouglashout.com

 

Bij VanDouglashout.com gebruiken we dit A-kwaliteit hout voor al onze producten. Wij verkopen enkel en alleen A-kwaliteit douglashout. Dat houdt in dat ons hout op aanvraag, geschaafd of ongeschaafd, kernvrij, gedroogd of ongedroogd te leveren is. Bekijk onze webshop. 

Daarnaast wordt ons hout vakkundig geselecteerd en met zorg behandeld. Zo krijg je altijd het beste resultaat voor je project.

Ga je zelf aan de slag met Douglas hout? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies op maat.

Heb je toch liever dat iemand je komt helpen met het klussen? Wij hebben een groot aantal klusjesmannen en hoveniers in ons netwerk die we aan je kunnen voordragen. Zo ben je helemaal gegarandeerd van het beste resultaat!

Bekijk ons brede assortiment douglas hout voor jouw douglas project of neem contact met ons op als je een vraag hebt!